Ofset Baskılarda Düşük Adetler Neden Mantıklı Değildir?
Off-set anlamında kullanılan ofset baskı tekniği belirlenen gramaj için uygulanan baskı yöntemidir. Karton ya da kâğıt üzerine kullanılan baskı için adet önemlidir. Az adette baskı talep edildiğinde yüksek maliyetler çıkabilirken, adet yükseldikçe fiyatlar gözle görülür oranda düşmektedir. Kullanılan birçok basım ve yayın ürünlerinde ofset baskı kullanılır.
Aynı zamanda kartvizit gibi kurumsal kimlik adına kullanılan ürünlerin yanı sıra tanırım amaçlı kullanılan ürünlerde de tercih edilir. Genel anlamda minimum 1.000 afet olan ürünler içerisinden daha düşük adette basım talep ederseniz pek uygun fiyata gelmeyebilir. Günlük gazetelerin ya da dergiler için ofset baskı tercih edilen yöntemler arasındadır. Peki, ofset baskılarda düşük adetler neden mantıklı değildir?
Ofset Baskı Nasıl Yapılır?
Ofset baskı öncelikle yağ içeriğine sahip mürekkep kullanılarak, görsel alınır ve düz olarak konulan kireçtaşının üstüne çizim yapılarak başlanır. İşlem uygulamasında kullanılan çözelti ile görselin bulunmadığı noktalar emilerek sadece görsele ait yağlı baz kalır.
Bu özel çözelti yağlı bölgeye işlemez. Kullanılan bu baskı tekniğinde kalıplar ya elle ya da fabrika üretimiyle hazırlanır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte fabrikasyon kalıplar daha kaliteli sonuçlar verir. Maliyet olarak elle hazırlanmış kalıplara göre biraz daha fazladır.
Ofset Baskı Yüksek Adetlerde Neden Tercih Edilir?
Firmalar tarafından daha düşük maliyette olduğu için tercih edilen ofset baskı, yüksek kalitede baskı yapar. Daha hızlı çözümler oluşturulan baskı tekniğinde belirli adetlerde minimum baskı seçeneği tercih edilmelidir. Baskıda asıl olan ise çözeltinin yağ bazlı karışımla birleşmemesi çalışma prensibidir.
Baskı için kullanılan tüm kalıplarda, basımı olacak ya da basılmayacak bölümlerin aynı yükseklikte olması isminin düz baskı sistemi olarak anılmasını sağlar. Emaye kaplamasına sahip olan özel metal yüzeylerin bulunduğu kalıplar ışığa karşı dirençlidir. Emaye malzemenin kullanılma nedeni ise bu malzemenin suyu iterken, mürekkebi muhafaza etme özelliğidir.
Tek seferde birden fazla baskı yapabilmesi bu alanda tercih edilmesini ifade eder. Baskı birimleri farklı renkleri barındırıyor. Tüm renkleri oluşturan ana renkler; siyah, mavi, sarı ve kırmızı diğer renklerin ortaya çıkmasını sağlar. Kullanılan malzemeler ve işlemin zorluk derecesine göre maliyetleri yüksek olan ofset baskılarda yüksek adetler karlı bir seçim olur.
Ofset Baskıda Blanket İşlevi Nedir?
Ofset baskı işlemi için aktarıcı işleve sahip olan merdaneye benzer parçaya blanket adı verilir. Blanket esnek özelliğe sahiptir. Kâğıda ya da kartona basım anında esnekliği sağlayan bu parça, baskı kalıbı ile işlevli çalışır. Kalıplar blanket ile temas halinde iken bir kısmıyla mürekkebe temas eder diğer bir kısmıyla ise su alarak baskı olmayan yere tutar.
Emaye bu noktada faaliyete geçer ve mürekkebi alır blanket parçasına aktarır. Baskı kısmında bulunan mürekkebe bakıldığında düz görünürken, blankete ters geçiş yapar. Elde edilen ters görüntünün; baskı kazanına, blanket kazanına ulaşarak kâğıda basılması ile işlem sonlanır.
Ofset Baskı Çeşitleri Nelerdir?
Ofset baskının uygulanması iki farklı şekilde olur. Tabaka ya da web ofset olarak baskı yapılır. Tabaka ofset adı verilen baskıda, baskı için tabaka kâğıt kullanılır. 25x35-70x100 cm arasında kullanılan bu baskı; gazete, kitap ya da dergi gibi sürekli basım gerektiren ürünlerde kullanılır.
Baskı makineleri olarak;
- İki renkli
- Dört renkli
- Beş renkli
- Altı renkli
- Sekiz renkli
- On renkli
- On iki renkli
Bu baskı çeşitleri kullanılır ve istenilen basım elde edilir. Web ofset adı verilen baskıda ise kâğıtlar tabaka değil bobin olarak kullanılır. Daha hızlı bir basım tekniği olup daha az maliyetin ortaya çıkmasını sağlar. Web ofset baskı bu nedenle maliyetin düşük tutulması gereken gazete gibi günlük basımlarda tercih edilir.
Ofset Baskı ve Dijital Baskı Arasındaki Maliyet Farkı Nelerdir?
En fazla tercih edilen baskı türlerinden ofset ve dijital baskı türleri özellikle maliyet bakımından karşılaştırılır. Bazı ürünler için numune alınması gerekebilir. Az adetin gerektirdiği basım işlemlerinde dijital baskı tercih edilir. Hızlı sonuç alan ofset ve dijital baskı arasında düşük adetler için ofset baskı tercih edilmemelidir.
Dijital baskı fiyatları ile ofset baskı fiyatlarının hesaplaması da farklılık gösterir. Dijital baskı hesaplaması birim fiyatın 2 katı olarak hesaplanır. Ofset baskıda ise adet yükselirken fiyat daha çok düşer. Ofset baskı tekniğinde maliyetler standarttır. Tek seferde yapılacak basım ister 100 adet olsun ister 1 milyon adet olsun kalıpların maliyeti belirlidir. Bu maliyetler adete yansıtılacağı için ofset baskıda düşük adet siparişi mantıksızdır.
Ofset Baskı Avantajları
Ofset baskı tekniğinde kullanılan adet tercihi için yüksek adetli işlerinizi daha uygun fiyata, daha yüksek kalitede yaptırabiliyorsunuz. Özellikle bazı işlerde kullanılan küçük puntoda yazılar ofset baskı ile daha net görünür. Birçok talepte öncelikle fiyat sorulmasının nedeni ise maliyetidir.
Müşterilerin bu anlamda baskı farklarını bilmesi, daha düşük bütçeyle ofset baskı taleplerinde direnmelerinin önüne geçecektir. Kalıplara verilen maliyetler yüksek adetlerde de aynı çıkar. Bunun birim fiyata yansıması ise adet fazlalığına bağlıdır.
Yüksek Adetlerde Ofset Baskı Talep Eden Sektörler
Yüksek adetlerde baskıya ihtiyaç duyan özellikle basım ve yayın yerleri, dergiler, sürekli olarak insert ya da günlük broşür ihtiyacı olan firmalar tarafından tercih edilebilir. Ofset baskı aynı zamanda kitaplar için de yayın evlerine hizmet eden, bütçe dostu bir uygulamadır.
Ofset Baskı Renklerinin Kalitesi
Ofset baskısında bulunan renklerin solmaması kullanımı kaliteli hale getiriyor. Özel kalıplar ile yapılan baskı renkleri daha net görünüme sahiptir. Ofset baskının sağladığı kalite sadece renklerinde değil kullanıldığı kaliteli kağıtlardan da görülebilir. İstenilen gramaja sahip kağıtlara baskı yapılır ve renkler dağılmaz.