
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Markalaşmış her ürünün veya tasarımın ilk ihtiyaçlarından bir tanesi korunmasıdır. Bir markaya sahip olan işletmeler ya da kişiler, o markayı veya tasarımı kendi üstlerine almak zorundadır. Bu sayede ürün ve tasarımın çalışmasının önüne geçilir. Marka ve tasarımın kişinin ya da işletmenin üzerine alması, marka tescili ile mümkün oluyor.
Ürünlerinin ve tasarımlarının tescillenmesini isteyen kişiler bu konuda geniş çaplı araştırmalar yapıyor. Kişiler genel olarak marka tescili nasıl yapılır? sorusuna yanıt arıyorlar ve bu alanda araştırma yapıyorlar.
Marka Nedir?
Marka, bir grubun veya bir ürünün, rakip ürünler ya da markalardan ayrılmasını sağlayan bir isimdir. Marka sayesinde hizmet ve ürün tanıtımı oldukça kolay bir şekilde yapılıyor ve diğer ürünlerden kolay bir şekilde ayırt edilebiliyor.
Marka denilince kişilerin aklına sadece isim gelmektedir. Oysa işaret, renk, sembol ve birçok şey marka değeri taşıyabiliyor. Bunlara nazaran tasarımlarda birer marka değeri taşıyabiliyor ve diğer ürünlerden farklı bir ürün olarak ortaya çıkabiliyor.
Marka Tescili Nedir?
Bir işletme tarafından tasarlanan ve üretilen malın, diğer firmalar tarafından üretilen mallardan ayrılmasına verilen isim markadır. Yani marka, bir ürünün diğer üründen ayrılmasına yarayan bir isim olarak geçiyor.
İşaretlerde birer marka değeri taşıyabiliyor ve diğer ürünlerden farklı olarak ortaya çıkabiliyor. Bu işaretin yasal olarak korunmasına ise marka tescili adı veriliyor. Marka tescili sayesinde işletmelerin üretmiş olduğu tüm ürünler, yasal olarak korunma altına alınıyor.
Markanın tescil ettirilmesi sayesinde herhangi bir firma, o markaya ait olan ürünlerin üretimini yapamaz. Yani başka bir firma, marka tescili olan ürünlerin üretimini yapamayarak, o ürünlerden hiçbir şekilde gelir elde edemez.
Markanın tescil edilmesi durumunda o marka yasal olarak korunma altına alınır. Aynı zamanda markanın devredilmesi, lisans çıkartılması ve miras bırakılması da son derece mümkün oluyor. Kısacası markanın tescil edilmesi, o markayı sahibinin üzerine alır ve tüm yasal hakları işletme sahibine sunar. Bu sebepten dolayı her markanın tescil edilmesi gerekiyor ve yasal olarak korunma altında bulundurulması gerekiyor.
Marka Tescilinin Önemi Nedir?
Marka tescilinin önemi işletme sahipleri için oldukça büyüktür. Marka tescili sayesinde üretimi yapılan tüm ürünler korunma altına alır.
Yasal olarak korunma altına alınan ürünlerin, başka firmalar tarafından izinsiz olarak üretimi yapılamaz. Hatta başka firmalar o ürünler üzerinden gelir elde edemez.
Marka tescili bu sebepten dolayı son derece büyük bir önem arz ediyor. Marka sahibine yasal olarak birçok hak, marka tescili sayesinde veriliyor.
Marka Tescili Nereden Yapılır?
Markanın tescil edilmesi durumunda başka firmalar, o markaların üretimini yapamaz ve hiçbir şekilde gelir elde edemez. Markanın tescil edilmesi için ilgili kuruma başvurmak gerekiyor.
Markanın tescil edilmesi, Türk Patent Enstitüsü üzerinde gerçekleşiyor. Hak sahiplerinin gerekli belgeleri tamamlayıp, Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunması gerekiyor. Başvuru işleminden birkaç gün sonra ise marka tescili yapılmış oluyor.
Başvuru işlemi bireysel olarak veya vekalet ile yapılabiliyor. Yabancı kişilerin ise vekaletleri başvuru işlemini gerçekleştirmek zorundadır.
Marka Tescilinde Talep Edilen Belgeler (Tüzel Kişi)
Marka tescilini yapacak olan kişi tüzel ise götürmesi gereken belgeler bulunuyor.
Tüzel kişinin marka tescilinde götürmesi gereken belgeler şunlardır;
- Vergi Levhası
- Faaliyet Belgesi
- Banka Dekontu
- Markanın Örneği
Tüzel kişinin marka tescili sırasında götürmesi gereken belgeler bu şekildedir. Bu belgelerin eksiksiz olmasına dikkat edilmelidir.
Marka Tescilinde Talep Edilen Belgeler (Gerçek Kişi)
Marka tescilini yapacak olan kişiler eğer gerçek kişilerse onlarında götürmesi gereken belgeler bulunuyor.
Gerçek kişinin marka tescilinde götürmesi gereken belgeler şu şekildedir;
- TC Kimlik Numarası
- Eğer Varsa Vekaletname
- Markanın Örneği
- Banka Dekontu
Başvuru ücreti ödenip dekont alınmalı ve bu dekont belge olarak sunulmalıdır. Gerçek kişilerinde bunlara son derece titizce yaklaşmaları gerekiyor.
Marka Tescil Ücretleri Ne Kadar?
Marka tescili yapacak olan 'Gerçek ve Tüzel' kişilerin ödemeleri gereken belli başlı ücretler bulunuyor. Her işlem için farklı bir ücret alındığından dolayı kesin bir ücret söylenemiyor. Ancak ortalama alınan ücretler her dönemde aynı oluyor.
Marka tescil ücretleri ortalama şu şekildedir;
- Başvuru Ücreti: 280 TL
- Marka Tescil Ücreti: 750 TL
- Marka Yenileme Ücreti: 940 TL
- Ek Marka Başvuru Ücreti: 280 TL
- Miras Yoluyla İntikal İşlemi Kayıt Ücreti: 665 TL
- Tek Sınıflı Marka Başvuru Ücreti: 280 TL
- Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti: 280 TL
- Rehin İşlemi Kayıt Ücreti: 665 TL
- Rüçhan Hakkı Kayıt Ücreti: 310 TL
- Sınıflandırma Listesi Düzenleme Ücreti: 195 TL
İlgili yerlere bu ücretlerin ödenmesi ve daha sonra ödendiğine dair dekontun alınması gerekiyor. Başvuru esnasında bu dekontun, gerekli belgeler arasında olması gerekiyor.
Endüstriyel Marka Tescili Nedir?
Endüstriyel alanlar içinde 'Endüstriyel Marka Tescili' uygulanır ve bütün tasarımların korunması sağlanır. Endüstriyel marka tescili, normal marka tesciline göre değişiklik gösteriyor. Tasarım ürünlerinin korunmasına verilen isim Endüstriyel marka tescilidir.
Endüstriyel marka tescili çizim, ürüne ait olan şekil, biçim, renk, yapısı, ürün üzerinde yer alan süslemeler ve tasarım üzerine oluyor. Bu alanlarda korunma uygulanması için Endüstriyel Marka Tesciline ihtiyaç duyuluyor.
Marka Tescili Ne Kadar Sürer?
Marka tescili süresi son derece merak edilen bir konu olarak ön saflara çıkıyor. Eski dönemlere göre marka tescili yaklaşık olarak 8-9 aylık bir süreci içerisine alabilmekteydi.
Ancak günümüzde bu durumda büyük oranda değişiklik meydana gelmiştir. Tescil kararları oldukça hızlı bir şekilde verilmeye başlandı. 2 aylık bir süre zarfında tescil kararları çıkabiliyor. Bunun yanı sıra 2-3 saat içerisinde de markanın tescil işlemi gerçekleşebiliyor.