Makaleler » Matbaa » Kağıt Çeşitleri Ölçüleri Nelerdir?

Kağıt Çeşitleri Ölçüleri Nelerdir?

Kağıt Çeşitleri Ölçüleri Nelerdir?

Tasarım, matbaa, basım, yayın gibi alanlarda kullanılan kağıtlar kullanım alanlarına göre boyutları belirlenir. Günümüzde en çok gördüğümüz fotokopi alanında kullanılan kağıtlar çoğu durumlarda A4 kullanılır. Ama kimlik fotokopisi için A4 kağıdı kullanmak yerine A6 ve A7 gibi minimal boyutlarda bulunan kağıtların kullanması daha doğrudur.

Yani çıkarılacak, yazılacak yazıya göre kağıt boyutlarında ve ebatlarını ayarlanması gerekiyor. Baskı için kullanılan kağıtların ölçüleri ve gramajları baskı ürünlerinin kullanılacak alanları için farklılık gösterir. Günümüzde özellikle A3, A4, A5 gibi yaygın olan kullanılan kağıt ebatlarını dışında diğer kağıt ebatları daha az kullanıyor. Kağıt kullanıcıları tarafında kullanılan kağıtların ölçüleri birçok ülke için evrenseldir.

Kağıt Çeşitleri

 

Matbaacılık ve dijital baskı da yaygın olarak kullanılan kağıt türlerinin farklı özellikleri ve kullanım alanları bulunuyor.

Günümüzde en çok kullanılan kağıt çeşitleri şunlardır;

  • Mat kuşe Kağıt
  • Parlak kuşe Kağıt
  • Amerikan Bristol
  • Krome Karton
  • 1. Hamur Kağıt
  • 2. Hamur Kağıt
  • 3. Hamur Kağıt
  • Aydınger
  • Kraft Kağıt
  • Pelür Kağıt
  • Acquerello kağıt olmak üzere kağıt türleri bulunuyor.

 

Mat Kuşe Kağıdı

En çok kullanılan kağıt türleri arasında yer alan mat kuşe kağıdı günlük işlerde sürekli kullanılan ve ekonomik bir yapıya sahiptir. Mat kuşe kağıdı diğer kuşe kağıtlardan farklı olarak üzerinde herhangi bir kaplama yoktur.

Bundan dolayı mat kuşe kağıdı gözenekli bir yapıya sahiptir. Mat kuşe kağıdı üzerindeki renklerin sönük ve mat olmasının temel nedeni gözenekli yapısından dolayı mürekkebin emmesi ve renklerin bir miktar soluk olmasından kaynaklanıyor.

Parlak Kuşe Kağıt

İsminden anlaşıldığı gibi parlak bir yüzeye sahip olan kuşe kağıtlarıdır. Parlak olmasını sağlayan kaolin adı verilen beyaz bir kilden alıyor. Kaolin sayesinde kağıt içinde yer alan lifler arasındaki boşluklar doldurularak kağıdın parlak ve pürüzsüz bir görünüm sahip olmasına sağlıyor.

Kuşe kağıdı genellikle renkli ve siyah beyaz fotoğraf baskıları için ideal bir kullanıma sahiptir. Kuşe kağıtları mürekkebi emmeyerek kağıdın üzerinde sabit kalmasını sağlıyor. Bundan dolayı mürekkebin dağılmasını engelleyerek daha canlı görünmesini sağlıyor.

Lazer Yazıcı Kağıdı

Günümüzde pek çok iş yeri ve kurumlarda lazer yazıcılarda kullanılan en doğru kağıt çeşidi olarak görülüyor. Doküman, çek ve etiket gibi iş hayatında firmalar tarafından yazışmalarda ve projelerde kullanımı oldukça yaygındır.

İnkjet Yazıcı Kâğıdı

İnkjet yazıcı kağıdı genellikle İnkjet yazıcılarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir kağıt türüdür. İnkjet mürekkebi ile uyumlu olarak kullanılan kağıt türü daha çok fotoğraf ve kartvizit gibi baskı alanları için kullanılan ideal bir kağıt türü olarak ön plana çıkıyor.

Amerikan Bristol Kâğıt

Bristol kağıt ağır, kalın ve kaplamasız bir şekilde üretilen bir kağıt türüdür. Bristol kağıt genellikle kitap kapağı, bilet ve broşür gibi alanlarda kullanımı oldukça yaygındır. Kutu imalatlarında kuşe kağıda ve diğer kağıtlara göre daha tok durduğu için amerikan bristol kağıt tercih edilmektedir. En çok kullanılan gramaj 250 gram olarak tercih edilmektedir.

1. 2. ve 3. Hamur Kağıtlar

İçlerinde yer alan selüloz oranları odun oranı miktardan fazla olan birinci hamur kağıtlar genellikle işyerleri ve kurumlar tarafından kullanılan antetli kağıt, broşür ve kitap basımlarında kullanılıyor. İkinci hamur kağıdında ise selüloz ve odun oranları birbirine yakın olduğu için renkler biraz kreme çalan beyaz diyebiliriz.

İkinci hamur kağıtlar kitap gibi ürünlerin basımında ekonomik olması nedeniyle tercih ediliyor. Üçüncü hamur kağıt ise saman kağıt olarak da bilinen kağıt türü odun oranı fazla selüloz oranı da daha azdır. Son derece ekonomik olmasına rağmen kullanım alanları daha azdır. Günümüzde daha çok gazetelerde kullanıldığını görüyoruz.

Kraft Kağıt

Kraft kağıt doğal naturel kağıt olarak geçmektedir. Genellikle naturel doğa dostu ürünler yapan firmalar tercih etmektedir geri dönüşümü daha kolay olduğu için. Oto paspas kağıtları, kutu imalatlarında tercih edilmektedir.

Krome Karton

Krome karton kağıt bir yüzeyi beyazlatılmış düzleştirilmiş olup arka kısmı gri mat olan bir kağıt türüdür. Yapı itibari ile yumuşak bir yapıya sahiptir. Genellikle ambalaj sektöründe tercih edilip kullanılmaktadır.

Kağıt Ölçüleri Nasıl Belirleniyor?

Kağıt çeşitleri ölçüleri nelerdir? sorusunun cevabı için yazımızın üst kısmında kaç çeşitlerine yer verilirken bu bölümde kağıt ölçülerine yer vereceğiz. Kağıt boyutları belirlenmesinde tasarım, matbaa, basım ve yayın gibi alanlarda kullanılması durumunda yüksek verin sağlamak için belli ölçülerde üretimi yapılıyor.

Kağıt boyutlarında sıralama şu şekilde yapabiliriz.;

  • A8 Kağıt boyutları
  • A7 Kağıt boyutları
  • A6 Kağıt boyutları
  • A5 Kağıt boyutları
  • A4 kağıt boyutları
  • A3 Kağıt boyutları
  • A2 Kağıt boyutları
  • A1 Kağıt boyutları
  • A0 kağıt boyutları olmak üzere sıralama yapılabilir.

Matbaa da ofset baskıda şu şekilde boyutlar kullanılmaktadır genelde;

  • 35 x 50 cm kağıt boyutu
  • 50 x 70 cm kağıt boyutu
  • 64 x 90 cm kağıt boyutu
  • 70 x 100 cm kağıt boyutu

Kağıt boyutları genellikle büyükten küçüğe doğru sıralanıyor. En büyük kağıt boyutu A0 boyutu olarak üretimi yapılıyor. Kağıt boyutu alt boyuttan iki tane bir üst boyutun yarısını verecek şekilde tasarımı yapılıyor.

Kağıt Çeşitlerini Bulmanın Kolay Adresi

Baskı Time Matbaa web sitesinde yer alan kategoriler sayesinde istediğiniz ürünlere kolay bir şekilde sahip olabilirsiniz. Web sitesinde üyelik işlemlerini yapıp kırtasiye alanında ihtiyacınız olan her türlü kaliteli ürünleri sipariş verebilirsiniz. Baskı Time Matbaa reklam hizmetleri alanında da hizmet vererek firmaların promosyon ürünlerinin tedariğini sağlıyor.

Promosyonlu maske kutusu, ürün kutuları, sınav seti, boyama kitabı, dezenfektan standı imal eden bir firma olarak hizmet veriyor. Bünyesinde bulunan uzman ekip sayesinde yüksek çözünürlük ofset baskı makineleri ile müşterilerine daima kaliteli iş sunuyor.

Web sitesinde firmanın kurumsal adresi, iletişim bilgileri ve sosyal medya hesapları da yer alıyor. Web sitesinde bulunan ürünlerine sürekli yeni ürünler ekleyerek ürün yelpazesini geniş tutuyor. Ayrıca web sitesinden yapılan toplu alımlarda uygun fiyat seçenekleri sunuyor.

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Teklif Sepetim